Engraisso-porc
Hypochaeris radicata
Asteraceae Compositae
Àutri noum : Pèu-de-grapaud, Mourre-de-móutoun, Poutarié, Erbo-de-l'esparvié, Balavar.
Noms en français : Porcelle enracinée, Porcelle à forte racine.
Descripcioun :L'engraisso-porc fai uno rouseto de fueio espesso, pulèu pelouso, un pau verdalo e dentado. Li bratèio de la flour coumpausado an uno renguiero de péu blanc (fotò). Se destrìo de Hypochaeris glabra qu'èi bèn pu gros emai sa racino, e subretout qu'a tóuti sis akène emé un long benc ; Hypochaeris glabra n'a ges pèr aquéli dóu deforo. Coumpara emé l'engraisso-porc-di-sablo.
Usanço :L'engraisso-porc es acampa coume ensalado champanello. Es uno ensalado douço e pas amaro.
Port : Grando erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : basalo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Hypochaeris
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Tribu : Cichorieae
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
- Estiéu - Autouno
Sòu : Si
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Liò : Prado umido
- Mar
- Terraire safrous
- Colo
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Hypochaeris radicata L., 1753
Damisello
Orchis olbiensis
Orchidaceae
Nom en français : Orchis d'Hyères.
Descripcioun :La damisello es un Orchis pulèu pichot que trachis dins li garrigo e li tepiero seco de nòsti colo. Fai ges de casque e se recounèis à sa labreto di tres partido e subretout à soun long esperoun que fai mai qu'un cop e meje la labreto (au contro de Orchis mascula). Lou noum sèmblo veni de la flour finamen tacado. Coumpara emé l'erbo-de-la-pandecouso, que ié sèmblo, pamens èi pu mountagnouso e pu grosso.
Usanço :A bessai li mémi prouprieta que l'erbo de-la-pandecousto, Orchis mascula.
Port : Erbo
Taio : 10 à 30 cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Geoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Orchis
Famiho : Orchidaceae
Ordre : Asparagales
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : irreguliero
Ø (o loungour) flour : 12 à 18 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 800 m
Aparado :
Vo
Mars à abriéu
Liò : Tepiero seco
- Garrigo
- Roucaio
Estànci : Termoumediterran à Mesoumediterran
Couroulougi : Estenoumediterrano-Ouèst
Ref. sc. : Orchis olbiensis Reut. ex Gren., 1859